Informacije o projektu


This post is also available in: enEnglish

De facto aktivni

 

Datum početka realizacije: 18. januar 2016. godine

Trajanje: 24 mjeseca

Ukupan iznos: 200.656 eura

Ukupno finansiranje EU: 175.000 eura

Opšti cilj projekta je izgradnja kapaciteta organizacija građanskog društva (OGD) u profesionalne, efikasne, odgovorne i nezavisne aktere  tako što će razvijati svoje vještine u pravcu veće održivosti.
Specifični cilj projekata je jačanje kapaciteta 30 organizacija građanskog društva da razviju i transformšu svoje organizacije kako bi postale efikasne u prikupljanju sredstava od građana i biznis sektora.

Opis projekta: Projekat se sastoji od tri komponente:

 1. Dva modula obuke (ukupno 6 dana) o prikupljanju sredstava od pojedinaca i biznis sektora za 30 organizacija građanskog društva (OGD)

1.1.Odabir učesnika obuke iz 30 OGD (poziv za učešće u programu)

1.2.  Obuka/treninzi

 1. Finansijska podrška za 10 odabranih organizacija građanskog društva (115.000 eura), uz mentorstvo usmjereno na podršku OGD u prikupljanju sredstava iz lokalnih izvora

2.1.Odabir organizacija za finansijsku podršku (poziv za prijavljivanje sa projektnim prijedlozima)

2.2.    Realizacija podržanih projekata i mentorstvo

 1. Kampanja promocije filantropije

Poziv na učešće u programu / internet promocija, izrada dokumentarnog filma,,izrada, ažuriranje, održavanje web stranice i društvenih mreža, konferencije za štampu….

Očekivani rezultati:

 1. 30 OGD razvilo vještine, znanja i pristup u pogledu metoda i tehnika prikupljanja sredstava od pojedinaca i biznis sektora;
 1. 10 OGD dobilo finansijsku i mentorsku podršku za implemetaciju svojih projekata i da prikupe dodatna sredstva iz lokalnih izvora.
 1. Više od 250.000 građana i oko 5.000 kompanija upoznato sa konceptom individualne i korporativne filantropije. 

 

Ciljna grupa:

 1. 30 OGD će izgraditi kapacitete za prikupljanje sredstava (dva modula obuke o prikupljanju sredstava od pojedinaca i biznis sektora)
 2. 10 OGD korisnika grantova uz ukupnu finansijsku podršku fAKT-a od 115.000 eura
 3. Građani 10 lokalnih zajednica pozvani da doniraju selektovanim 10 OGD. Očekuje se dostavljanje poziva za doniranje za više od 50.000 ljudi.
 4. Kompanije iz 10 lokalnih zajednica pozvane da podrže finansirane projekte kroz donacije. Očekuje se da će biti kontaktirano više od 150 kompanija.
 5. Medijska kampanja koja promoviše filantropske aktivnosti. Očekuje se da će kampanja doprijeti do oko 250.000 ljudi širom Crne Gore.

Opravdanost projekta:

Ovaj projekat će takođe imati indirektan i dugoročni uticaj na mnoge učesnike:

 1. Civilni sektor u Crnoj Gori, kao korisnici i ciljne grupe (30 organizacija građanskog društva koje je dobilo obuku u prikupljanju sredstava i 10 finansiranih projekta OGD)
 2. Biznis sektor i građane ističući značaj filantropije na lokalnu zajednicu i rast mreže podržavalaca OGD među biznis sektorom i građanima.

ZA VIŠE INFORMACIJA

Za više informacija molimo pogledajte sljedeće web stranice:

Fond za aktivno gradjanstvo, http://www.faktcg.org